Utrecht Wisselspoor

Over Ons

ONTMOETINGSPLEK

Wisselspoor is een ontmoetingsplek voor iedere Utrechter die houdt van een stoer stukkie stad. Ooit een industriële locatie waar treinen gefabriceerd werden. De kenmerkende historische hallen en oude sporen in het gebied herinneren hieraan. Nu groeit het gebied langzaam uit tot een nieuw woon- en werkgebied.

We bieden een plek voor creatieve, culturele en vernieuwende initiatieven. Van horeca tot theater en performance, van film en fotografie tot dans en zelfs studio’s van kleinkunstenaars. Wisselspoor is een eigenzinnige plek vol creativiteit en diversiteit. Een gebied dat prikkelt en vraagt om ontdekt te worden! Van de voormalige spoorwerkplaats, die sinds begin 2019 de Ping Pong Club en Peron-E. huisvest, tot de Bovenbouwwerkplaats, die nog in ontwikkeling is. Een unieke locatie waar Utrechters graag samenkomen om te genieten van een van onze activiteiten, of neerstrijken op een terras.

De komende jaren ontstaat beetje bij beetje een nieuwe stadswijk met kleine parkjes en een snelle fietsroute tussen Leidsche Rijn en de binnenstad.

Wisselspoor is zeven dagen per week geopend.

HISTORIE

De Koninklijke Nederlandsche Fabriek voor Werktuigen en Spoormaterieel, in de volksmond bekend als Wisselspoor, werd opgericht in 1828. Dit bedrijf was met 5000 werknemers de grootste werkgever van Utrecht. Wat bij weinigen bekend is, is dat er zelfs treinen werden gemaakt in opdracht van de Argentijnse regering. Niemand minder dan Evita Peron (first lady van Argentinië), heeft destijds Wisselspoor bezocht om de fabrieken te inspecteren. Het bedrijf stond dan ook internationaal bekend om haar treinen, onverwoestbare kwaliteit en het betrokken personeel. Deze trots bestaat nog steeds en de herinnering blijft bestaan door het industriële erfgoed.

DUURZAAMHEID

Als nieuwe stadswijk in ontwikkeling willen we vanzelfsprekend zo duurzaam mogelijk zijn. Samen met de ontwikkelaar Synchroon zorgen we er voor dat er bij de ontwikkeling van Wisselspoor ook de nadruk ligt op de flora en fauna. Zo hebben we in 2018 bijenstallen uitgezet en bieden we natuurworkshops aan voor kinderen. Synchroon heeft de eerste bomen herplaatst in het gebied en deze hebben nu hun definitieve plek gekregen.

MEEDOEN?

Heb je zelf een idee of wil je iets organiseren waarbij je het terrein of de loods wilt gebruiken? Dan ben je van harte welkom! Het terrein is geschikt voor verschillende (kleinschalige) buitenactiviteiten als een sportevent of een markt. Ben jij een kunstenaar en wil jij je werk tentoonstellen? We zijn gek op artistieke installaties en hebben een grote (buiten)ruimte die we programmeren! Wil je meer informatie of heb je een ander leuk idee? Stuur ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wisselspoor-Over-ons

Wisselspoor-Over-ons

Zoekvenster sluiten